Backend Testing Interview question and Answers

Backend Testing Interview question and Answers

Testing Tools Online Training1. What is about back end testing?

ANS: Backend testing means Database testing. A back end is the engine of any client/server system. If the back end malfunctions, it may cause system deadlock, data corruption, data loss and bad performance.

The Data entered in the front end will be stored in the back end database. Many bugs in a back end cannot be easily discovered without direct testing.

2. What are the advantages of Back end testing?

ANS: Back end testing has several advantages: The back end is no longer a “black box” to testers. Many bugs can be effectively found and fixed in the early development stage. Take Forecast LRS as an example; the number of bugs in a back end was more than 30% of total number of bugs in the project. When back end bugs are fixed, the system quality is dramatically increased.

3. What does Backend Testing means?

ANS: Backend Testing means ensuring that,
If you enter data in the front end, the data should be stored properly in the back end.
If you call that stored record from front end it should display properly.

4. Why backend testing is so important?

ANS: A back end is the engine of any client/server system. If the back end malfunctions, it may cause system deadlock, data corruption, data loss and bad performance. Many front ends log on to a single SQL server. A bug in a back end may put serious impact on the whole system. Too many bugs in a back end will cost tremendous resources to find and fix bugs and delay the system developments.

It is very likely that many tests in a front end only hit a small portion of a back end. Many bugs in a back end cannot be easily discovered without direct testing.

5. Differences between back end testing and front end testing?

ANS: It is not easier to understand and verify a back end than a front end because a front end usually has friendly and intuitive user interfaces.

A back end has its own objects, such as, tables, stored procedures and triggers. Data integrity and protection is critical. Performance and multi-user support are big issues. Slowness in operation can be vital to the project’s future.

There are no sufficient tools for back end testing. SQL language is mainly a testing tool. MS Access and MS Excel can be used to verify data but they are not perfect for testing. However, there are a large number of test tools available for front end testing.

To be able to do back end testing, a tester must have strong background in SQL server and SQL language. It is relatively difficult to find testers who understand both SQL server and SQL testing. This causes a shortage of back end testers.

6. What are Back end testing phases/database testing phases?

ANS: There are several phases in back end testing.

The first step is to acquire design specifications for an SQL server. The second step is test specification design.

The next step is to implement the tests in this design with SQL code. The test specification design should contain information concerning component testing (individual pieces of the system), regression testing (previously known bugs), integration testing (several pieces of the system put together), and then the entire system (which will include both front and back ends).

7. What is Back end test methodology?

ANS: Back end test methodology has many things in common with front end testing and API testing. Many test methods can be used for back end testing such as:

Structural testing
Functional testing
Boundary testing
Stress testing

8. What is Database Testing?

ANS: Testing an application’s interface with a relational database.

9. What is Data Integrity testing?

ANS: Date integrity is nothing but enforcing the business rules (facts/data) into database table is called data integrity.

For Testing Tools Online Training please visit http://www.revanthtechnologies.com