PHP Interview Questions And Answers For Freshers

PHP Interview Questions And Answers For Freshers

PHP Classroom Training1.How can we repair a MySQL table?
Answer:
The syntex for repairing a mysql table is:
REPAIR TABLE tablename
REPAIR TABLE tablename QUICK
REPAIR TABLE tablename EXTENDED

This command will repair the table specified.
If QUICK is given, MySQL will do a repair of only the index tree.
If EXTENDED is given, it will create index row by row.

2.What is meant by PEAR in php?
Answer:
Answer1:PEAR is the next revolution in PHP. This repository is bringing higher level programming to PHP. PEAR is a framework and distribution system for reusable PHP components. It eases installation by bringing an automated wizard, and packing the strength and experience of PHP users into a nicely organised OOP library. PEAR also provides a command-line interface that can be used to automatically install “packages”

Answer2:PEAR is short for “PHP Extension and Application Repository” and is pronounced just like the fruit. The purpose of PEAR is to provide:
A structured library of open-sourced code for PHP users
A system for code distribution and package maintenance
A standard style for code written in PHP
The PHP Foundation Classes (PFC),
The PHP Extension Community Library (PECL),
A web site, mailing lists and download mirrors to support the PHP/PEAR community
PEAR is a community-driven project with the PEAR Group as the governing body. The project has been founded by Stig S. Bakken in 1999 and quite a lot of people have joined the project since then.

3.How can I execute a php script using command line?
Answer: Just run the PHP CLI (Command Line Interface) program and provide the PHP script file name as the command line argument. For example, “php myScript.php”, assuming “php” is the command to invoke the CLI program.

Be aware that if your PHP script was written for the Web CGI interface, it may not execute properly in command line environment.

4.What are the different types of errors in php?
Answer: Three are three types of errors:

1. Notices: These are trivial, non-critical errors that PHP encounters while executing a script – for example, accessing a variable that has not yet been defined. By default, such errors are not displayed to the user at all – although, as you will see, you can change this default behaviour.

2. Warnings: These are more serious errors – for example, attempting to include() a file which does not exist. By default, these errors are displayed to the user, but they do not result in script termination.

3. Fatal errors: These are critical errors – for example, instantiating an object of a non-existent class, or calling a non-existent function. These errors cause the immediate termination of the script, and PHPs default behaviour is to display them to the user when they take place.

5.What is maximum size of a database in mysql?
Answer: If the operating system or filesystem places a limit on the number of files in a directory, MySQL is bound by that constraint.

The efficiency of the operating system in handling large numbers of files in a directory can place a practical limit on the number of tables in a database. If the time required to open a file in the directory increases significantly as the number of files increases, database performance can be adversely affected.
The amount of available disk space limits the number of tables.

MySQL 3.22 had a 4GB (4 gigabyte) limit on table size. With the MyISAM storage engine in MySQL 3.23, the maximum table size was increased to 65536 terabytes (2567 — 1 bytes). With this larger allowed table size, the maximum effective table size for MySQL databases is usually determined by operating system constraints on file sizes, not by MySQL internal limits.

The InnoDB storage engine maintains InnoDB tables within a tablespace that can be created from several files. This allows a table to exceed the maximum individual file size. The tablespace can include raw disk partitions, which allows extremely large tables. The maximum tablespace size is 64TB.

The following table lists some examples of operating system file-size limits. This is only a rough guide and is not intended to be definitive. For the most up-to-date information, be sure to check the documentation specific to your operating system.
Operating System File-size Limit
Linux 2.2-Intel 32-bit 2GB (LFS: 4GB)
Linux 2.4+ (using ext3 filesystem) 4TB
Solaris 9/10 16TB
NetWare w/NSS filesystem 8TB
Win32 w/ FAT/FAT32 2GB/4GB
Win32 w/ NTFS 2TB (possibly larger)
MacOS X w/ HFS+ 2TB.

6.What is the difference between include and require?
Answer: If you require a file and it cannot be found, the script will terminate with a fatal error. If you use include then you will get an error but the script will continue to execute. Therefore when the information you wish to reference from another file is essential to the correct running of a page, use require.

7.What Is a Session?
Answer: A session is a logical object created by the PHP engine to allow you to preserve data across subsequent HTTP requests.

There is only one session object available to your PHP scripts at any time. Data saved to the session by a script can be retrieved by the same script or another script when requested from the same visitor.

Sessions are commonly used to store temporary data to allow multiple PHP pages to offer a complete functional transaction for the same visitor.

Session stored in server.

8.Does MySQL supports it ? What is triggers ?
Answer: A trigger is a database object which is associated with particular database table. Triggers gets called automatically when particular event(INSERT, UPDATE, DELETE) occurs on table.In MySQL, Triggers gets supported after MySQL 5.0.2.

9.What are the different types of errors in PHP ?
Answer: Here are three basic types of runtime errors in PHP:

1. Notices: These are trivial, non-critical errors that PHP encounters while executing a script – for example, accessing a variable that has not yet been defined. By default, such errors are not displayed to the user at all – although you can change this default behavior.

2. Warnings: These are more serious errors – for example, attempting to include() a file which does not exist. By default, these errors are displayed to the user, but they do not result in script termination.

3. Fatal errors: These are critical errors – for example, instantiating an object of a non-existent class, or calling a non-existent function. These errors cause the immediate termination of the script, and PHP’s default behavior is to display them to the user when they take place.

Internally, these variations are represented by twelve different error types.

10.What are the features and advantages of OBJECT ORIENTED PROGRAMMING?
Answer: One of the main advantages of OO programming is its ease of modification; objects can easily be modified and added to a system there by reducing maintenance costs. OO programming is also considered to be better at modeling the real world than is procedural programming. It allows for more complicated and flexible interactions. OO systems are also easier for non-technical personnel to understand and easier for them to participate in the maintenance and enhancement of a system because it appeals to natural human cognition patterns.

For some systems, an OO approach can speed development time since many objects are standard across systems and can be reused. Components that manage dates, shipping, shopping carts, etc. can be purchased and easily modified for a specific system.

For Best PHP Online Training please visit http://www.revanthtechnologies.com

Save