Questions And Answers For Java Interview

Questions And Answers For Java Interview

Java Online Training from India1.What is the difference between a constructor and a method?
ANSWER: A constructor is a member function of a class that is used to create objects of that class. It has the same name as the class itself, has no return type, and is invoked using the new operator.
A method is an ordinary member function of a class. It has its own name, a return type (which may be void), and is invoked using the dot operator.

2.Explain the different forms of Polymorphism.
ANSWER: There are two types of polymorphism one is Compile time polymorphism and the other is run time polymorphism. Compile time polymorphism is method overloading. Runtime time polymorphism is done using inheritance and interface.

3.How do you handle error condition while writing stored procedure or accessing stored procedure from java?
ANSWER: This is one of the tough Java interview question and its open for all, my friend didn’t know the answer so he didn’t mind telling me. my take is that stored procedure should return error code if some operation fails but if stored procedure itself fail than catching SQLException is only choice.

4.What are some advantages and disadvantages of Java Sockets?
ANSWER: Some advantages of Java Sockets:
Sockets are flexible and sufficient. Efficient socket based programming can be easily implemented for general communications. Sockets cause low network traffic. Unlike HTML forms and CGI scripts that generate and transfer whole web pages for each new request, Java applets can send only necessary updated information.
Some disadvantages of Java Sockets:
Security restrictions are sometimes overbearing because a Java applet running in a Web browser is only able to establish connections to the machine where it came from, and to nowhere else on the network   Despite all of the useful and helpful Java features, Socket based communications allows only to send packets of raw data between applications. Both the client-side and server-side have to provide mechanisms to make the data useful in any way.

5.What is an Iterator?
ANSWER: Some of the collection classes provide traversal of their contents via a java.util.Iterator interface. This interface allows you to walk through a collection of objects, operating on each object in turn. Remember when using Iterators that they contain a snapshot of the collection at the time the Iterator was obtained; generally it is not advisable to modify the collection itself while traversing an Iterator.

6.What is runtime polymorphism or dynamic method dispatch?
ANSWER: In Java, runtime polymorphism or dynamic method dispatch is a process in which a call to an overridden method is resolved at runtime rather than at compile-time. In this process, an overridden method is called through the reference variable of a superclass. The determination of the method to be called is based on the object being referred to by the reference variable.

7.What is difference between Executor.submit() and Executer.execute() method ?
ANSWER: This Java interview question is from my list of Top 15 Java multi-threading question answers, Its getting popular day by day because of huge demand of Java developer with good concurrency skill. Answer of this Java interview question is that former returns an object of Future which can be used to find result from worker thread.

8.Explain the usage of the keyword transient?
ANSWER: Transient keyword indicates that the value of this member variable does not have to be serialized with the object. When the class will be de-serialized, this variable will be initialized with a default value of its data type (i.e. zero for integers).

9.What is an abstract class?
ANSWER: Abstract class must be extended/subclassed (to be useful). It serves as a template. A class that is abstract may not be instantiated (ie, you may not call its constructor), abstract class may contain static data. Any class with an abstract method is automatically abstract itself, and must be declared as such.

A class may be declared abstract even if it has no abstract methods. This prevents it from being instantiated.

10.What is Dynamic Binding?
ANSWER: Binding refers to the linking of a procedure call to the code to be executed in response to the call. Dynamic binding (also known as late binding) means that the code associated with a given procedure call is not known until the time of the call at run-time. It is associated with polymorphism and inheritance.

For Java Online Training please visit http://www.revanthtechnologies.com