SAP Business Objects (BO) Interview Question and Answers

SAP Business Objects (BO) Interview Question and Answers

SAP Online Training1. What are business Objects?

ANS: Business Objects are basically called domain objects. A domain model shows a set of domain objects and explains how they related to each other. Hence a business model also will show a set of domain objects and will show the relationship between them

2. What is Business objects Repository?

ANS: The term Business objects Repository is the metadata only. Repository will be like a database. Business Object Repository will store business objects like user, data, access styles, access permissions. Business objects Repository is a centralized concept and a set of data structures can be stored

3. What is an Object?

ANS: Objects are just an entity. The object is called as the instance of a class.

4. Which is the domain can’t be have multiple?

ANS: The domain which cannot be having multiple is the security Domain.

5. Define Data Services components.

ANS: Data Services includes the following standard components:

Designer
Repository
Job Server
Engines
Access Server
Adapters
Real-time Services
Address Server
Cleansing Packages, Dictionaries, and Directories
Management Console

6. What are the steps included in Data integration process?

ANS: * Stage data in an operational data store, data warehouse, or data mart.
* Update staged data in batch or real-time modes.
* Create a single environment for developing, testing, and deploying the entire data integration platform.
*Manage a single metadata repository to capture the relationships between different extraction and access methods and provide integrated lineage and impact analysis.

7. What is an Embedded Dataflow?

ANS: An Embedded Dataflow is a dataflow that is called from inside another dataflow.

8. How many types of datastores are present in Data services?

ANS: There are 3 datastores:

* Database Datastores: provide a simple way to import metadata directly from an RDBMS.
* Application Datastores: let users easily import metadata frommost Enterprise Resource Planning (ERP) systems.
* Adapter Datastores: can provide access to an application’s data and metadata or just metadata.

9. What is the difference between a Repository and a Datastore?

ANS: A Repository is a set of tables that hold system objects, source and target metadata, and transformation rules. A Datastore is an actual connection to a database that holds data.

10. Define the terms Job, Workflow, and Dataflow

ANS: A job is the smallest unit of work that you can schedule independently for execution.

A work flow defines the decision-making process for executing data flows.

Data flows extract, transform, and load data. Everything having to do with data, including reading sources, transforming data, and loading targets, occurs inside a data flow.

11. What is repository? List the types of repositories.

ANS: The Data Services repository is a set of tables that holds user-created and predefined system objects, source and target metadata, and transformation rules. There are 3 types of repositories.

A local repository
A central repository
A profiler repository

12. What is the use of Compace repository?

ANS: Remove redundant and obsolete objects from the repository tables.

13. What are Memory Datastores?

ANS: Data Services also allows you to create a database datastore using Memory as the Database type. Memory Datastores are designed to enhance processing performance of data flows executing in real-time jobs.

14. What are file formats?

ANS: A file format is a set of properties describing the structure of a flat file (ASCII). File formats describe the metadata structure. File format objects can describe files in:

* Delimited format — Characters such as commas or tabs separate each field.

*Fixed width format — The column width is specified by the user.
SAP ERP and R/3 format.

15. What are Memory Datastores?

ANS: Data Services also allows you to create a database datastore using Memory as the Database type. Memory Datastores are designed to enhance processing performance of data flows executing in real-time jobs.

16. What is Substitution Parameter?

ANS: The Value that is constant in one environment, but may change when a job is migrated to another environment.

17. What are Adapters?

ANS: Adapters are additional Java-based programs that can be installed on the job server to provide connectivity to other systems such as Sales force.com or the JavaMessagingQueue. There is also a Software Development Kit (SDK) to allow customers to create adapters for custom applications.

18. What is Data Cleanse?

ANS: The Data Cleanse transform identifies and isolates specific parts of mixed data, and standardizes your data based on information stored in the parsing dictionary, business rules defined in the rule file, and expressions defined in the pattern file.

19. What are Lookup and Fact Tables?

ANS: * Lookup tables: A lookup (or dimension) table contains information associated with a particular entity or subject.

* Fact Tables: A fact table contains statistical information about transactions.

20. How to use Virtual K.F/Char. ?

ANS: This “virtual” characteristic is getting a value assigned at query runtime and must not be loaded with data in data target. Therefore, no change to existing update rules.

The implementation can be divided into the following areas:
1. Create of Info Object [Key Figure / Characteristics] and attach the Info Object to the Info Provider.
2. Implementation of BADI RSR_OLAP_BADI (Set filter on Info provider while defining BADI implementation)
3. Adding the Info Object into the Query.

21. Types of DataStore Objects?

ANS:  Standard DSO
Write-Optimized DSO
Direct DSO

22. What is EEWB?

ANS: Easy Enhancement Workbench: It is a development tool that can be used to enhance SAP Applications (Business Objects).

Wizards are used in the workbench to define customer enhancements of business objects. This means that the user without ABAP knowledge can also make enhancements to the standard SAP system.

The technical composition of an enhancement created with the EEWB is no different from the once created manually. In both cases transportable ABAP object are created and the same customer exists, business transaction events or BAdIS are implemented.

The only difference is the way that the required objects are created.

In most cases the enhancement applies to all system. E.g.: when you enhance a business object in CRM, the data exchange to other system (B Doc) is also adjusted.

The system landscape must be configured appropriately for cross-system generation.

For SAP Business Objects Online training please log on to http://www.revanthtechnologies.com