Webdesigning Interview question and answers

Webdesigning Interview question and answers

Webdesigning Online Training1. What is HTML stands for?

ANS: Hypertext Markup Language.

2. What is a CSS File?  Why it is used?

ANS; CSS stands for “Cascading Style Sheets”, and are used to control and manage font styles, font sizes, and web site color combinations that are used in a web page.

3. What is CSS file?

The CSS file is typically contained in a separate file from the website, and the various web pages retrieve the CSS file each time a web page is displayed. CSS files make global appearance changes easy — a single change in a CSS file will mean that any pages using that CSS file will automatically display the changes.

4. What is external Style Sheet? How to link?

ANS: External Style Sheet is a template/document/file containing style information which can be linked with any number of HTML documents. This is a very convenient way of formatting the entire site as well as restyling it by editing just one file. The file is linked with HTML documents via the LINK element inside the HEAD element. Files containing style information must have extension .css, e.g. style.css. < HEAD > < LINK REL=STYLESHEET HREF=”style.css” TYPE=”text/css”> < / HEAD>

5. Is CSS case sensitive?

ANS: Cascading Style Sheets (CSS) is not case sensitive.

6. What are the five possible values for “position”?

ANS: Values for position: static, relative, absolute, fixed, inherit

7. What are JavaScript types?

ANS: Number, String, Boolean, Function, Object, Null, Undefined.

8. What is the difference between an alert box and a confirmation box?

ANS: An alert box displays only one button which is the OK button whereas the Confirm box displays two buttons namely OK and cancel.

9. What are JavaScript types?

ANS: Number, String, Boolean, Function, Object, Null, Undefined.

10. How can you organize layers as in Photoshop?

ANS: Yes, we can organize layers.. For example you create a Ball in 1st layer and then in second layer you create the background. But you should lock all the layers and unlock the layer which u r working, because unlocked layers will be active always.

11. What is the difference between a static web page and a dynamic web page?

ANS: STATIC WEB PAGE: A static web page shows the required information to the viewer, but do not accept any information from the viewer.

DYNAMIC WEB PAGE: A dynamic web page displays the information to the viewer and also accepts the information from the user Railway reservation, Online shopping etc. are examples of dynamic web page.

12. How to Create a Dynamic Web Page?

ANS: There are several ways to create a dynamic web page like using HTML, JavaScript, and PHP.

13. How do you use ActiveX control in a webpage?

ANS: ActiveX controls are similar to Java Applets, in the sense that they allow you to use a browser to run compiled code. For an ActiveX control, this compiled code can be written in a variety of languages.

ActiveX controls hold an immense amount of potential in them. You can write very complex, compiled code, and have a visitor’s browser execute that code and integrate it as if the functionality you provide is inherent in the web.

14. What is ASP Page and PHP page?

ANS: ASP (Active Server Pages) uses server-side scripting to dynamically produce web pages that are not affected by the type of browser the website visitor is using. ASP pages have the extension .asp instead of htm.

PHP is a powerful tool for making dynamic and interactive Web pages. PHP is the widely-used, free, and efficient alternative to competitors such as Microsoft’s ASP.

PHP-enabled web pages are treated just like regular HTML pages and you can create and edit them the same way you normally create regular HTML pages.

15. How do u link one page from another?

ANS: The code below would create a link to the HTML page.

<a href=”insert the link here”>insert the text to appear on page here</a>

A stands for Anchor. It starts the link to another page.

HREF stands for Hypertext Reference. That’s a nice, short way of saying to the browser, “This is where the link is going to go.”

A ends the entire link command.

16. What is the difference between HTML and DHTML?

ANS: HTML stands for Hyper Text Markup Language, HTML is not a programming language, it is a markup language, A markup language is a set of markup tags

DHTML stands for Dynamic HTML. DHTML is Not a Language, it is a TERM used to describe the technologies used to make web pages dynamic and interactive.

17. What is the difference between HTML and XML?

XML stands for Extensible Markup Language is a is text-based formats that provide mechanisms for describing document structures.

HTML is the predominant markup language for the creation of web pages.

The most significant difference between HTML and XML is that HTML has predefined elements and attributes whose behavior is well specified, while XML does not. Instead, document authors can create their own XML words that are specific to their application or business needs.

For best webdesigning training in Hyderabad please visit http://www.revanthtechnologies.com