WebSphere interview Question and Answers

WebSphere interview Question and Answers

WebSphere Online Training1. Explain what is web sphere?

ANS: The word web sphere popularly refers to IBM middleware technology products. Web sphere is known for its turn key operation in e business applications. It has run time components and tools which can help in creating applications which run on WAS. WAS refers to web sphere application server.

2. What are the features of websphere?

ANS: Some of the features in web sphere are: –

Order management
Web sphere commerce accelerator

Analytical and business intelligence
Open standards such as Java, EJB, etc
Web sphere commerce payments and customer care, etc

3. Explain the architecture of WAS?

Ans: WebSphere architecture consists of one or more computer systems which are called nodes. Nodes are available within WebSphere cell. A WebSphere cell can have one node. On this node all the needed software’s installed. If a WebSphere cell contains more than one node, then all the software components are distributed among the nodes. The software components that are installed in one node can share in the distributed environment. This distribution enables for scalability, reliability.

The following are the components: A web server which provides the services of HTTP

A database server for data persistence

WebSphere Application Server (WAS)

4. What is the difference between web server and application server?

ANS: Application Server: takes care of Security, Transaction, Multithreading, Resource pooling, load balancing, clustering, performance, highly availability, scalability, etc. Exposes business logic to client applications through various protocols, possibly including HTTP. Supports deployment of .war and .ear files Application server = webserver + EJB container.

Webserver: handles HTTP protocol. Receives HTTP request, it responds with an HTTP response.

5. What version of Websphere software is required to install WebSphere clustering? How would you configure Websphere for clustering: list basic steps?

ANS: WebSphere Application Server Network Deployment is the software required to install a WebSphere cluster.

Install base with Deployment Manager

Create profiles for Deployment Manager and each node in the cell using with the Profile Management Tool ensuring the nodes are federated.

Use the Deployment Manager’s Administration Console to create the cluster and set cluster settings as appropriate.

Create Windows Services or Start up scripts for Deployment Manager, Node manager and Severs to ensure restart when OS is rebooted.

In WebSphere how would you provide the ability for an Web application (JSP) to be able to provide authentication for both a local user and LDAP.

Using the Administration Console:

Turn on Administrative security.
Federate a local repository and an LDAP repository together.
Restart server.
Ensure Web application has a web.xml file to be able assign LDAP groups to roles.

6. What type of files are required to deploy an application into Websphere. How can they be installed?

ANS: WAR or EAR files.

Can be installed using Administration Console or scripts.

7. How would use ensure WebSphere server logs are created on a different drive than the installation root?

ANS: Change the WebSphere server’s server variables using the Administrative Console or use scripts.

8. Explain about web sphere commerce?

ANS: IBM web sphere commerce has a single platform which offers complete ecommerce solutions to developers. It can be very productive if you are planning to do business with consumers, business and indirectly through channel partners. This can be used to perform business with consumers, business and channel partners altogether.

9. Explain about extended deployment?

ANS: Web sphere application server extended deployment increases the functionality of the server in two main areas they are manageability and performance. Dynamic virtualization between servers is possible with the help of XD. A stand alone distributed cache was added to it under the performance header, it is known as Object Grid.

10. Explain the various Administrator benefits using Web sphere?

ANS: Web sphere almost reduces the work of server administrator as he can manage load on servers efficiently without any hassles. It also gives him flexibility to divide the load and applications among different server farms. He can also predict about the incoming load on servers. Email alerts, restart options, memory leak detection, etc.

11. Explain about IBM web sphere integration developer?

ANS: Web sphere integration developer provides an IDE to build applications based on service oriented architecture. Web sphere process server and web sphere ESB were built with WID. WID was built with RAD Eclipse based technology.

12. What is the WebSphere Application Server Console and what is it’s role? What is the default URL and port for accessing it?

ANS: The administrative console is a browser-based interface that allows you to configure application server settings, deploy and manage applications, and perform additional tasks that are not included in the HTTP Server Administration interface. It used to be a Java application, however to be firewall safe it was made into a web-based application.

It runs on the default install port 9060 e.g http:\\hostname:9060\ibm\console, however this can be changed by editing virtual hosts names. Also when during installation ie GUI or response-file install you can set the ports that will be used.

13. Explain about web sphere MQ Real time transport?

ANS: This feature is very useful in instant messaging across different clients through intranet and internet. This supports high volume and high performance across different clients. It uses the concept of light weight transport which is again based on IP rather than the queue process.

14. Explain about Web sphere MQ JMS Provider?

ANS : Web sphere MQ and Web Sphere Business integration manager Broker are very useful in providing Java messaging services to wide range of clients (publisher –subscribe, point to point). Java classes are chiefly responsible for translating the API calls to API`s defined by web sphere. It is very useful to have knowledge of Web sphere MQ for proper configuration.

15. What Development Environment(s) are available to develop applications for WebSphere?

ANS: IBM provides several industrial strength development environments based on Eclipse development framework the current IDE is Rational Developer for Websphere. Applications can also be developed with the Websphere Application Server Toolkit and third party tools like Jbuilder, and Eclipse/ANT etc.

16. Explain the attribute CHANNEL in web sphere MQ?

ANS: CHANNEL specifies the name of the server connection channel. Generally this is Web Sphere MQ network abstraction. The default standard used by CHANNEL is SVRCONN which is the server connection channel. This server is generally used to communicate to the queue manager by the client.

17. What is EJB?

ANS: Enterprise JavaBeans (EJB) technology is the server-side component architecture for the Java 2 Platform, Enterprise Edition (J2EE) platform. EJB technology enables rapid and simplified development of distributed, transactional, secure and portable applications based on Java technology.

18. How to choose websphere over other application servers?

ANS: Selecting application server is part of architectural process when infrastructure is defined. It depends on several facts:

1. External systems your application will be interacting
2. Type of application you have
3. Target availability of system.
4. Corporate standards
5. Budget.

19. What is unused timeout in websphere?

ANS: Unused Timeout – Specifies the interval in seconds after which an unused or idle connection is discarded.

20. How many ways can you deploy applications in websphere?

ANS: 1. Directly copy files to deployed application folder in websphere- hot deployment.
2. Use websphere specific ant tasks and building automated scripts for deploying application.
3. through administration console.

For WebSphere Online Training please visit http://www.revanthtechnologies.com