Websphere MQ interview Question and Answers

Websphere MQ interview Question and Answers

WebSphere Online Training1. What is MQ and what does it do?

Ans. MQ stands for MESSAGE QUEUEING. WebSphere MQ allows application programs to use message queuing to participate in message-driven processing. Application programs can communicate across different platforms by using the appropriate message queuing software products.

2. What are advantages of the MQ?

Ans. 1. Integration.
2. Asynchrony
3. Assured Delivery
4. Scalability.

3. What are the hardware and Software requirements for MQ Installation in AIX?

Ans. WebSphere MQ for AIX, V5.3 runs on any machine that supports the AIX V4.3.3 PowerPC® 32.bit, or AIX® V5.1 Power 32 bit only operating system.

4. What is the Max Length of the message does MQ support?

Ans: The default maximum message length is 4 MB, although you can increase this to a maximum length of 100 MB (where 1 MB equals 1 048 576 bytes).

5. What is MQ Client?

Ans: A Web Sphere MQ client is a component that allows an application running on a system to issue MQI calls to a queue manager running on another system. The output from the call is sent back to the client, which passes it back to the application.

6. What is MQ Server?

Ans: A Web Sphere MQ server is a queue manager that provides queuing services to one or more clients. All the Web Sphere MQ objects, for example queues, exist only on the queue manager machine (the Web Sphere MQ server machine), and not on the client. A Web Sphere MQ server can also support local Web Sphere MQ
Applications

7. What are the Objects used in Web sphere MQ?

Ans: 1. Queue Manager 2. Queues
3. Channels 4. Processes 5. Name lists.
What is Message driven process?
Ans. When messages arrive on a queue, they can automatically start an application using triggering. If necessary, the applications can be stopped when the message (or messages) have been processed.

8. What is a Message and what does it contain?

Ans: A message is a string of bytes that is meaningful to the applications that use it. Messages are used to transfer information from one application program to another (or between different parts of the same application). The applications can be running on the same platform, or on different platforms.

WebSphere MQ messages have two parts:

1. The application data. The content and structure of the application data is defined by the application programs that use it.

2. A message descriptor. The message descriptor identifies the message and contains additional control information, such as the type of message and the priority assigned to the message by the sending application. WebSphere MQ defines the format of the message descriptor. For a complete description of the message descriptor,

9. How can you define Queues in MQ?

Ans: Queues are defined to Web Sphere MQ using:
1. The MQSC command DEFINE
2. The PCF Create Queue command

10. What is Transmission Queue?

Ans: Transmission queues are queues that temporarily store messages that are destined for a remote queue manager. You must define at least one transmission queue for each remote queue manager to which the local queue manager is to send messages directly.

11. What is Intercommunication?

Ans: In Web Sphere MQ, intercommunication means sending messages from one Queue manager to another. The receiving queue manager could be on the same machine or another; nearby or on the other side of the world. It could be running on the same platform as the local queue manager, or could be on any of the platforms supported by Web Sphere MQ. This is called a distributed environment.

Message channels Message channel agents
Transmission queues Channel initiators and listeners
Channel-exit programs

12. What is Distributed Queue Management (DQM) ?

ANS: Web Sphere MQ handles communication in a distributed environment such as this using DQM. The local queue manager is sometimes called the source queue manager and the remote queue manager is sometimes called the target queue manager or the partner queue manager.

13. What is a Websphere MQ configuration file (mqs.ini)?

ANS: Contains information relevant to all the queue managers on the node. It is created automatically during installation (The WebSphere MQ configuration file, mqs.ini, contains information relevant to all the queue managers on the node. It is created automatically during installation. The mqs.ini file for WebSphere MQ for UNIX systems is in the /var/mqm directory. It contains: v The names of the queue managers v The name of the default queue manager The location of the files associated with each of them)

14.  Websphere MQ installation naming consideration?

Ans: Ensure that the machine name does not contain any spaces. If you install in such a machine you cannot create and Queue managers. Names for user Id and group must no longer than 20 characters.

15. What is the major difference between the WebSphere Process Server and WebSphere Integration Developer?

Ans: Websphere integration developer is used to building the processes in the form of services where the process server is used to execute the process services.

16. What is the difference between weblogic and websphere?

ANS: Webpshere tends to focus more on integration, connectivity and web services, it has rich implementation of J2EE, better performance, more extensive integration and transaction management. In terms of transaction weblogic is having default transaction attribute as ’supports’, but websphere does not have any default transaction attribute.

For WebSphere Online Training please visit http://www.revanthtechnologies.com